Главная » 2009 » Октябрь » 12 » The Guardian: Файєри, расистські вигуки – так українські вболівальники готуються до Євро-2012?
The Guardian: Файєри, расистські вигуки – так українські вболівальники готуються до Євро-2012?
20:43

Файєри, расистські вигуки – так українські вболівальники готуються до Євро-2012? Поведінка вболівальників у Дніпропетровську під час матчу між збірними України та Англії може зменшити шанси українських міст прийняти матчі Євро-2012. А расистські вигуки ще й неабияк обурили темношкірих гравців англійської збірної, пише Домінік Фіфілд в британській The Guardian.


Через погану поведінку вболівальників Україна може зазнати санкцій з боку ФІФА; УЄФА й так стурбована підготовкою до Євро-2012

Федерація футболу України може бути покарана ФІФА через те, що вболівальники закидали воротарський майданчик англійців файєрами, і це двічі призводило до призупинення відбірного матчу до Чемпіонату світу.

Цього тижня Англійська футбольна асоціація (АФА) подасть офіційну скаргу до ФІФА, – після того як висловила свої претензії делегату ФІФА, що був присутній на матчі. Однак санкції можуть вилитися у щось більше, аніж штраф (алжирську федерацію влітку було оштрафовано приблизно на 15000 фунтів стерлінгів після того, як схожий інцидент затьмарив матч Алжир-Єгипет у Більді 7 червня), оскільки даний інцидент трапився у вкрай невдалий час, враховуючи проблеми, які має Україна в підготовці до Євро-2012.


Дніпропетровськ не належить до числа міст, які через три роки прийматимуть Чемпіонат, що Україна проводитиме спільно з Польщею. Однак в УЄФА дедалі більше побоюються, що Україна не буде вчасно готова провести в себе матчі фінальної стадії Чемпіонату Європи. УЄФА висловлювала стурбованість наявною кількістю місць у готелях Львова, Києва, Донецька і Харкова та затримками в будівництві аеропорту в Донецьку і стадіону у Львові. Міста-претенденти щонайпізніше до 30 листопада повинні довести, що будуть готові прийняти Чемпіонат.

Навряд чи справі допомогло видовище, коли файери летіли у воротарський майданчик Роба Ґріна на першій хвилині суботньої гри, а місцева влада не могла посилити заходи безпеки. Англійський голкіпер намагався врятуватися втечею за межі штрафного майданчика, у який збіглися стюарди, щоб прибрати звідти 14 палаючих файєрів. Приблизно на 16-ій хвилині Андрій Шевченко не реалізував пенальті, що викликало чергову зливу палаючих снарядів, а ще більше файєрів полетіло на поле, коли Україна забила єдиний гол після майже півгодини гри.

Рефері Дамір Скоміна попросив оголосити по стадіону попередження про те, що в разі ще одного кидання файєрів він буде змушений припинити матч. Представники АФА, які відправили охоронця до воріт збірної Англії задля додаткового захисту Ґріна, а потім і Девіда Джеймса, висловили свою стурбованість делегату ФІФА.

«Ми розмовляли з делегатом ФІФА, і він у звіті про матч вкаже про файєри, – заявив речник АФА. – Після цього ми подамо офіційну скаргу. Це неприпустимо, щоб будь-який гравець зазнавав обстрілу файєрами, наступного тижня ми піднімемо це питання в ФІФА».

Англійці відмовилася визнати, що обстріл файєрами певним чином позначився на слабкій грі команди в захисті, – Ґрін став першим голкіпером збірної, якого вилучили з поля, а згодом після удару Сергія Назаренка Ешлі Коул рикошетом спрямував м‘яч прямісінько у ворота англійців. Матч став першою поразкою для Фабіо Капелло в офіційних матчах в якості тренера збірної Англії.

«Я не думаю, що варто було відміняти гру через людей, які кидали файєри, – заявив Капелло. – З цього приводу рішення повинна прийняти ФІФА. Коли ми проходили на стадіон, я бачив, що вболівальників перевіряли. Очевидно, їх перевірили недостатньо ретельно. Починати гру заново – не дуже добре, тому що важко сконцентруватися. Але файєри не можуть бути виправданням поразки».

Невідомо, чи згадає делегат ФІФА у своєму звіті про расистські вигуки під час матчу. Після гри Карлтон Коул припустив, що окремі його товариші по команді усвідомлювали образливий характер цих вигуків, навіть якщо ні він, ні Еміль Гескі не чули їх під час гри. «Це правда, і це просто обурливо», – зазначив Коул.

Значно більше Капелло був незадоволений діями Скоміни – суддя зі Словенії після порушення Ґріна на Артемові Мілевському спочатку хотів вилучити Ріо Фердинанда. І лише після обурення тренера англійців четвертий суддя підтвердив головному арбітру, що винним був голкіпер. Капелло стверджує, що якщо Скоміна не бачив добре, який гравець поклав на газон Мілевського, то як він тобі міг знати напевно, що інцидент був вартий пенальті і червоної картки?

Капелло накинувся на рефері, коли той полишав поле після фінального свистка, та продовжив протестувати у тунелі, у той час як Скоміна намагався його ігнорувати. «Рефері припустився великої помилки, – заявив італієць. – Він вирішив, що червону картку повинен отримати Ріо. Ріо біг, він був зо два метри позаду м’яча, а голкіпер якраз кинувся у ноги форварду. Це велика різниця. Очевидно, що рефері був недостатньо близько до ігрового моменту».

«Четвертий арбітр бачив, що трапилося і, коли я з ним поговорив, підтвердив мою думку. Помилка була лише одна, але вона була надто грубою. Після матчу я поговорив з рефері – він розмовляв італійською. Але зараз вже тему закрито». Скоміна від коментарів відмовився.

Категория: Сборные | Просмотров: 787 | Добавил: romantikp71 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]