Главная » 2009 » Август » 3 » Григорій Суркіс: "Гравці збірної України (U-19) отримають по $50 тисяч"
Григорій Суркіс: "Гравці збірної України (U-19) отримають по $50 тисяч"
10:43

Збірна України з футболу (U-19) у неділю, 2 серпня, вперше в історії стала чемпіоном Європи. У фіналі підопічні Юрія Калитвинцева з рахунком 2:0 обіграли родоначальників футболу збірну Англії. Для Донецька, який разом з Маріуполем проводив чемпіонат, цей турнір став «репетицією» майбутнього Євро-2012. Президент ФФУ Григорій Суркіс поділився з пресою своїми враженнями від матчу та від організації турніру.


- Збірна України отримала золоті медалі з ваших рук. Ви вперше нагороджували переможців подібних турнірів?


- Тільки минулого місяця я почав виконувати обов’язки представника комітету дитячо-юнацького та аматорського футболу УЄФА. За цей час я встиг вручити кубок іспанській команді, яка стала чемпіоном аматорської ліги. Разом з Мішелем Платіні у шведському Мальме нагороджував збірну Німеччини, яка виграла першість Європи серед 21-річних. На «домашньому» Євро-2009 я втретє вручав призи фіналістам. Бог любить трійцю і так сталося, що чемпіоном стала саме українська команда. Чесно кажучи, збулися всі сподівання та мрії, які були покладенні на команду. Рекорд відвідуваності був зафіксований в Австрії три роки тому – 75 тисяч глядачів. А українське «євро» відвідали сто тисяч чотириста вболівальників. Цим ми показали УЄФА, що в Україні цікавляться не тільки матчами Ліги Чемпіонів, Ліги Європи (Кубка УЄФА), матчами національної збірної та іграми внутрішнього чемпіонату, але й юнацьким футболом. Думаю, цей фактор вплине на рішення УЄФА по паритетності міст-господарів Польщі та України під час Євро-2012. 



- Отримають гравці якісь призові за перемогу?


- Від УЄФА ніякі преміальні непередбачені. Але хлопці знали, що за вихід у фінал вони отримають $25 тисяч, а за перемогу у турнірі ще по $25 тисяч. 


- Коли ви відчули, що Україна стане чемпіоном?


- За 10 хвилин до фінального свистка мене намагались підняти з місця, для того щоб я пройшов до місця нагородження. Я відповів, що на моїх очах 10 років тому в матчі «МЮ» - «Баварія» Франц Бекенбауер разом з Ленартом Йохансоном пішли до тунелю за одну хвилину до кінця матчу. Тому я сказав, що ні за яких обставин з місця не піднімуся. У перемогу я повірив тоді, коли суддя дав фінальний свисток.


- Кого з нинішніх чемпіонів ми зможемо побачити на Євро-2012?


- Тих гравців, які є найбільш обдарованими. У такому молодому віці є багато спокус. Головне їх уникнути. Всі гравці є потенційними кандидатами у національну збірну України. Для цього їм треба пройти багато важких випробувань. У наших тренерів є матеріал, щоб ці хлопці дорвалися до збірної. Все залежить від них самих. 


- Задоволені організацією турніру?


- Маріуполь і Донецьк продемонстрували «перфект». Організатори змогли налагодити чудові стосунки з представниками УЄФА. Українська сторона як «губка» вбирала в себе їхній досвід і знання.


- Юнацьке Євро-2009 можна назвати репетицією дорослого Євро-2012?


Давайте мухи окремо і котлети окремо. Україна витримала екзамен. В УЄФА побачили українську гостинність і бажання працювати. Наприклад, після матчу Україна – Словенія журналісти скаржилися, що не було роздрукованих складів команд. Ми швидко зреагували й виправили цю проблему. Вчитися ніколи не пізно. 


- Чому не було Мішеля Платіні?


Програма президента не передбачувала його появи на матчі. Він був задіяний на заході, який проходив на іншому континенті. Платіні не тільки президент УЄФА, але й віце-президент ФІФА. Повірте, якби у нього була можливість приїхати він би це зробив.

Gazeta.ua

Категория: Сборные | Просмотров: 796 | Добавил: romantikp71 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]